Cum ma pregatesc pentru dieta Keto

Dieta ketogenica (sau mai pe scurt, Keto) inseamna restrictionarea carbohidratilor, ideal sub 20g/zi. Este, din punctul meu de vedere, cea mai eficienta dieta pentru slabit, deoarece iti invata corpul sa arda propriile grasimi in timp destul de rapid, si fara a pierde prea multa masa musculara.

Dar cel mai bun lucu la aceasta dieta este ca nu iti este niciodata foame. Slabesti fara a-ti fii foame? Este posibil ? Este, odata de iti obijnuiesti corpul sa renunte la carbohidrati si sa consume, in schimb, grasime. Pentru ca atunci cand nu mai ai alimente de digerat, iti utilizeaza propria grasime. Asa slabesti. In plus, iti regleaza insulina si alti hormoni din corp care sunt responsabili pentru senzatia de foame.

Mai mult, dieta ketogenica are efecte remarcabile pentru sanatate: reduce inflamatia in corp, regleaza hormonii si aduce beneficii majore celor ce sufera de afectiuni ale inimii, ficatului, intestinelor, sau ale creierului. Este binecunoscuta ca tratament pentru epilepsie si diabet, ba chiar a salvat viata multora care au suferit de cancer.

Cu ajutorul dietei Keto am slabit aproape 30 de kilograme (de la 90 la 62) acum 6 ani, si de atunci ma mentin la o greutate rezonabila (in jur de 70 kg) cu ajutorul unui stil de viata low-carb si gluten-free. Cand sar peste 70 kg insa, tin dieta Keto pentru o scurta perioada (2-3 saptamani) pana revin la o greutate mai comfortabila, de 67-68 kg.

Vedeti aici cum aratam in 2010 (stanga, 90 kg, masura UK 20), 2013 (mijloc, 62 kg, masura UK 10) si anul trecut, in 2016 (dreapta, 68 kg, masura UK 12).

2017-05-12 at 21-45-50 (1)

De cand am inceput prima data aceasta dieta, am devenit adepta unui stil de viata low-carb si gluten-free. Adica nu mai mananc deloc paine si fainoase (mi-am dat seama cate probleme de sanatate imi crea glutenul), din cereale doar orez si asta foarte rar, cartofi… la fel de rar, si incerc sa reduc cat pot de mult zaharul (imi fac propriile dulciuri cu stevia). In felul acesta, nu numai ca ma pot mentine la o greutate rezonabila, dar ma simt mult mai bine.

Dar cand vreau sa scap de cateva kilograme, care se mai acumuleaza mai ales in perioada sarbatorilor, cand sunt prea multe tentatii prin preajma, este necesar sa reduc drastic numarul de carbohidrati, altfel nu reusesc sa slabesc fara infometare.

Asadar, cum ma pregatesc eu pentru acest regim ketogenic?

Ma asigur ca am alimentele necesare pentru primele zile de dieta, si planific sa termin de prin frigider produsele care nu sunt permise in perioada dietei.

In primele zile, mananc aproape in exclusivitate oua (la micul dejun), iar apoi la pranz/cina, servesc carne sau peste pe saturate, cu o mica garnitura de salata si/sau muraturi. Odata ce am intrat in regim ketogenic si am inceput sa pierd in greutate, pot incepe sa mananc salate cate vreau si mai multe legume, dar numai cele cu carbohidrati cat mai putini (in general, legume albe/verzi, cum ar fii dovlecei, fasole pastai, ciuperci, telina), si eventual cate un fruct pe zi (desi daca chiar vreau sa slabesc, nu mananc fructe o perioada). Practic, cu cat mai putini carbohidrati mananci, cuaatat mai usor este sa slabesti.

Desi teoretic, la aceasta dieta, puteti manca branza si produse lactate atata vreme cat nu depasiti 20g carbohidrati/zi (in general, branza tare, nu proaspata; iaurt cu multa grasime dar nu cantitati mari si in nici un caz cu adaosuri de fructe; smantana grasa; unt), multe persoane descopera ca le este mult mai usor sa piarda in greutate daca elimina produsele lactate.

Aceasta deoarece multi sunt intoleranti fie la carbohidratii din produsele lactate (lactoza), fie la proteinele din lapte, si mai ales din branza (caseina). Intoleranta produce inflamatia mucoasei intestinale (si a altor tesuturi din corp) si in felul acesta procesul de slabire este ingreunat.

Alimentul care pentru foarte multa lume produce cel mai mare grad de inflamatie este glutenul, dar painea si produsele fainoase sunt oricum excluse din dieta keto.

Un alt atuu al dietei este ca, dupa ce treceti printr-o perioada in care nu mancati un anumit aliment (de exemplu gluten), fiti foarte atenti la ce va spune corpul Dvs. in momentul cand il reintroduceti. In felul acesta puteti invata daca aveti (sau nu) reactii adverse la alimentul cu pricina, si puteti decide daca preferati sa il reintroduceti in dieta, sau daca beneficiile renuntarii la acel aliment sunt mai mari decat placerea de a il manca.

Alimente pentru dieta Keto

  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Cum am slabit eu cu dieta Keto

Ingrediente

Alimentele necesare primelor zile de dieta sunt urmatoarele:

Carne. De orice fel, dar daca se poate, cat mai grasa (grasimea asigura satietatea).

Sunca, daca aveti, este o idee excelenta, daca este de la un porc crescut organic, in curte. Contine grasimi saturate, omega 3 si vitamina D  (daca porcul a avut acces la soare), si va tine de foame mai bine decat oricare alt aliment.

Organe. Cum in primele zile nu o sa mancati prea multe vegetale, este important sa va luati doza de vitamine din organe. Mai ales ca organele au vitamine si minerale din belsug (sunt, de fapt, cele mai sanatoase alimente cu putinta).

Oase si cateva vegetale pentru a face supa / piftie. Supa de oase tine de foame, are colagen si este plina de mineralele din oase.

Peste si fructe de mare. Pentru varietate, sa nu va plictisiti de atata carne. In plus, contin omega 3, o grasime care nu ar trebi sa lipseasca din dieta nimanui, cat si iod si seleniu, care aduc mari beneficii in special glandei tiroide.

Oua. In general mananc doua oua la micul dejun, pregatite in mod divers, sa nu ma plictisesc. Ouale organice, de la gaini care sunt crescute afara, sunt cu mult superioare, si daca gainile sunt in curte, la soare, ouale sunt bogate in omega 3 si vitamina D.

Bacon, merge bine langa oua.

Stevia pentru indulcit cafeaua, sau deserturi.

Lapte de cocos, mai ales daca renuntati la produse lactate. Se poate pune in cafea, sau se poate folosi la deserturi cu stevia.

Lamai. Este foarte important sa beti multa apa in aceasta perioada, si apa cu lamaie este savuroasa si sanatoasa din multe puncte de vedere. Eu pun o lamaie intr-un litru de apa seara, si o tin la frigider, sa am a doua zi.

Seminte chia. Puse cu cateva ore inainte in apa cu lamaie, macinate sau nu, cum doriti, au timp indelungat de digestie si va tin de foame.

Seminte de in, proaspat macinate. Le puteti amesteca in lapte de cocos si un pic de stevia si un praf de sare, daca simtiti nevoia de desert.

Pudra de proteine, ideal din vegetale (favorita mea este cea din seminte de canepa), daca gasiti/doriti. O puteti mixa cu apa si seminte chia pentru o gustare ce tine loc de desert.

Ciocolata neagra (minim 70% cacao). Rupta in bucati si infasurate separat, doua patratele pe zi, caci altfel tentatia e mare!

Salata, dar numai frunze (cu sos de ulei de masline si otet, dar fara zahar).

Muraturi: castraveti murati, gogonele, varza murata (este bine sa evitati alte muraturi care au prea multi carbohidrati, cum ar fii morcovi, ardei, gogosari in otet dulce).

Ulei de cocos, untura: pentru gatit.

Ceaiuri de care doriti, cafea (dar fara zahar). Ceaiul meu favorit este cel verde, cu adaos de lamaie.

Condimente, si mai ales ierburi proaspete (patrunjel, busuioc, coriandru) pentru a da gust placut la carne. Ginger, usturoi, curcuma – adaugate in mai tot ce gatesc.

Nuci, migdale, seminte, alune de padure (dar nu arahide sarate, au prea multi carbohidrati – de fapt nu sunt nuci, sunt legume) daca vreti o gustare, dar nu mancati mai mult de o mana deodata.

Capsuni, fructe de padure, passionfruit, petale de trandafir nestropite, flori de soc, menta: daca doriti o variatie la apa cu lamaie, aceste fructe/plante puse in apa cu o seara inainte or sa isi lase toata aroma in apa. Veti obtine o bautura senzational de savuroasa: acesta este trucul meu pentru a imi reprima pofta de fructe in perioada aceasta foarte restrictiva.

Indicații

Daca doriti sa incercati si voi aceasta dieta, este foarte important sa consumati sare  naturala, fie de munte (Hymalaia), fie sare de mare, si as recomanda  de asemenea sa folositi un supliment de magneziu (eu folosesc ulei de magneziu – intrati pe link sa vedeti cum il prepar).

Incercati sa nu va infometati. Mancati din alimentele permise pe saturate, asigurati-va ca aveti o sursa solida de proteine la fiecare masa, din oua / carne / peste) si folositi untura / ulei de cocos pentru gatit si ulei de masline / avocado / canepa pentru salata.

Daca nu mancati pe saturate, o sa va fie foame si o sa renuntati la dieta. In plus, organismul Dvs. o sa creada ca treceti printr-o perioada de foamete si o sa isi mentina rezervele de grasime pentru a va salva viata.

O sa vedeti ca in cateva zile, o sa incepeti sa mancati mai putin si o sa va dispara senzatia de foame.

Este posibil ca in primele zile, pana cand organismul Dvs se obijnuieste cu noul regim, sa nu va simtiti prea bine. Sunt posibile dureri de cap, senzatie de slabiciune si ameteala, mai ales daca sunteti obijnuit sa mancati multi carbohidrati. Provoaca mai multa dependenta chiar decat fumatul si drogurile! Salata, muraturile, semintele de in si chia, apa cu lamaie, cafeaua fara zahar, sarea, magneziul, nu sunt deloc alese intamplator: previn constipatia si pierderea de saruri din organism, mai ales in primele zile, cand greutatea pierduta este in mare parte apa, inainte de a incepe sa pierdeti din grasime.

O idee buna cand incepeti aceasta dieta, si mai ales daca sunteti constipat, este sa faceti o clisma cu apa, ceai sau cafea. Va ajuta nu numai digestia, dar multe alte functii din corp, inclusiv reactivarea nervului vag ce face legatura intre sistemul digestiv si creier.

Un alt lucru important de retinut este faptul ca intotdeauna este bine sa alegeti produse organice/bio, mai ales pentru carnea cu multa grasime, oua, salata, fructe de padure. Nu incape indoiala ca cele mai bune alimente sunt cele din ograda proprie!

Daca vreti sa calculati numarul de carbohidrati puteti folosi websiteuri sau aplicatii ca de exemplu aceasta.

Daca vreti mai multe detalii despre dieta Keto, puteti gasi de exemplu aici.

Tin sa precizez ca, desi am studiat aceasta dieta temeinic, sunt de acord cu stiinta pe care este bazata, si am incercat-o eu insami cu rezultate exceptionale, nu sunt doctor in nutritie. Va descriu numai ce fac eu ca sa slabesc. Daca doriti sa o incercati si voi, o faceti pe propria raspundere si va sfatuiesc sa cereti sfatul medicului/nutritionistului Dvs. Miruna